Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0487-541516
  • info@vanelkadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0487-541516
08-05-2018

Ik bouw geen pensioen op, ik los mijn hypotheek af

Met een hypotheekvrij huis heb je een leuke spaarpot, maar je woont wel in jouw spaarpot. Kun je een pensioentekort opvangen met een hypotheekvrij huis?

Het ideale pensioen van 70 procent van het laatstverdiende loon is een utopie. Door diverse oorzaken gaan de meeste werknemers en ondernemers dit ideaal simpelweg niet bereiken.
Je kunt natuurlijk zelf voor extra inkomen zorgen, door daarvoor te gaan (lijfrente-)sparen. Maar een alternatief is om ervoor te zorgen, dat je straks geen hypotheeklasten meer hebt. Meer inkomen of minder lasten, in beide gevallen gaat het er om hoeveel je overhoudt om straks aan andere zaken uit te geven.
En met een hypotheekvrij huis heb je ook nog eens een vermogen van misschien wel een paar ton opgebouwd. Alleen klinkt dat idealer dan het is. Geld dat in stenen zit, zit namelijk niet in jouw portemonnee.

Hoeveel pensioen krijg je?

Alle Nederlanders hebben recht op een AOW-uitkering, maar daarvan kun je niet riant leven. Daarom bouwen de meeste werknemers via de werkgever een aanvullend pensioen op.
De verschillen in kwaliteit van pensioenregelingen zijn echter groot. Het hebben van een pensioenregeling wil dus nog niet zeggen dat alles goed geregeld is voor na jouw pensionering.
Heb je in het verleden ook nog andere werkgevers gehad? Misschien is daar ook nog een recht op pensioen opgebouwd. Je kunt inzicht krijgen in alles wat er opgebouwd is via Mijnpensoenoverzicht.nl.

Is het pensioeninkomen naar wens?

Ben je tevreden met het bedrag dat je jaarlijks uitgekeerd krijgt na jouw pensionering? Houd er wel rekening mee dat de euro van nu over 10 of 20 jaar veel minder waard is. Het kan daarom verstandig zijn wat inflatie in te calculeren. Wat de inflatie wordt de komende decennia kun je alleen maar naar gissen, maar houd er in ieder geval rekening mee.

Hoeveel hypotheek heb je nog op jouw pensioendatum? 

De hypotheekvormen die nu het meest afgesloten worden zorgen voor een volledige aflossing op de einddatum. Maar de vraag is wanneer dat dan is. Is de hypotheek echt afgelost op de pensioendatum of pas jaren daarna? Bovendien hebben veel huiseigenaren nog een aflossingsvrije hypotheek. Deze schuld wordt pas afbetaald bij het verkopen van het huis. Kortom, hoeveel hypotheekrente ben je nog verschuldigd op jouw pensioendatum en in de jaren daarna? 

Lost een afbetaald huis dan dus een pensioentekort op?

Nee, lang niet altijd. Het 'lastenvrij' zijn op de pensioendatum is natuurlijk best een comfortabel gevoel. Maar wie dan nog steeds een tekort aan pensioeninkomen heeft zal niet zomaar zijn huis willen verkopen om aan geld te komen. Je kunt natuurlijk weer een lening afsluiten met het huis als onderpand, maar dan loop je tegen andere problemen aan. Want met een pensioentekort is het nog maar de vraag of een geldverstrekker jou het geld wil lenen. Bovendien kun je maar een deel van de overwaarde op die manier uit het huis halen. 

Kortom, ook (genoeg) pensioen moet gepland worden. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens