Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0487-541516
  • info@vanelkadvies.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0487-541516
05-06-2018

Een caravan kopen, of huren?

Een caravan koop je eigenlijk maar voor een paar weken in het jaar. Kan dat wel uit? Of kun je beter een caravan huren?

Een caravan bezitten geeft natuurlijk de mogelijkheid om tegen relatief lage kosten er een paar weken tussenuit te kunnen. Maar na de aankoop kom je er achter dat ook kamperen best kostbaar is. Een paar weken op één van de populairste campings in Frankrijk of Italië kost voor een gezin voor twee weken tot wel 2.500 of zelfs 3.000 euro. Je kunt goedkoper door niet te kiezen voor een topcamping. Maar wat kost de caravan zelf eigenlijk per jaar?

Wat kost de caravan?

Bij het kopen van een nieuwe caravan kun je met verschillende budgetten uit de voeten. Een nieuwe caravan kost je 15.000 tot 30.000 euro. Je kunt besparen door te kiezen voor een gebruikte caravan. In dat geval kun je voor 7.500 tot 15.000 euro al iets goeds kopen. De levensduur van een caravan is lang, dus laten we voor een berekening uitgaan van een afschrijving van 1.000 euro per jaar. Voor de uitrusting, de onderhoudskosten, een caravanverzekering en de stallingskosten kun je uitgaan van 1.250 euro per jaar. Alleen al het bezitten van een caravan kost je dus jaarlijks gemiddeld meer dan 2.000 euro.

Het huren van een caravan heeft natuurlijk wel als voordeel dat je niet in één keer 7.500 euro of meer op tafel hoeft te leggen.

Is het huren van een caravan een optie?

Voor de kampeerbeleving gaan we niet uit van een stacaravan. Een luxe caravan met vier slaapplaatsen kost je ongeveer 400 tot 600 euro per week in het hoogseizoen. Voor een vakantie van vier weken zit je dus ook ongeveer op 2.000 euro of iets meer. Voor een langere kampeervakantie kan het dus niet uit om te kiezen voor het huren in plaats van het bezitten van een caravan. Het huren van een caravan heeft natuurlijk wel als voordeel dat je niet in één keer 7.500 euro of meer op tafel hoeft te leggen.

Huren is dus eigenlijk alleen voordelig wanneer je maar weinig caravandagen per jaar hebt.

Bezit je een caravan? Kies voor een caravanverzekering

Je kunt een eigen caravan verzekeren met een caravanverzekering. Bij schade aan de caravan door bijvoorbeeld een ongeval, stormschade of door een heftige hagelbui kunnen de kosten in de duizenden euro’s lopen. Dat is knap vervelend, maar de financiële lasten kun je neerleggen bij een verzekeraar. Vooral schades door storm en hagelbuien komen de laatste jaren steeds vaker voor, dus laat deze verzekering niet achterwege om de kosten op die manier laag te houden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens